Gastouderfabriek: training & expertise
voor gastouders en gastouderbureaus

Speciale gebeurtenissen; kinderen en rouw

leven met gemis, hoe doe je dat?

“Het doet pijn om iemand of iets te verliezen,  Maar het doet meer pijn te doen alsof dat niet zo is”…

Hoe begeleid je kinderen die met verlies in aanraking komen? Wat is rouw? Wat is verlies? En hoe ga je daar dan mee om? De dood brengt groot verlies.

Soms is al duidelijk dat iemand doodgaat, soms komt de dood abrupt en onverwacht. Er zijn ook speciale gebeurtenissen de fikse impact hebben op kinderen; denk daarbij bijvoorbeeld aan een ziekte of een beperking van het kind zelf of aan een ziekte binnen het gezin (broertje/zusje of vader/moeder). Vooral wanneer er sprake is van een langdurig proces met eventueel blijvende gevolgen. Ook andere factoren zoals de werkeloosheid van een ouder kunnen eveneens een grote impact hebben.

Zijn er handvatten om kinderen concreet te helpen? Want hoe biedt je kinderen een veilige omgeving die hen ook de ruimte geeft om het verlies te ervaren en er mee om te leren gaan? Hoe delen we het verdriet en welke woorden zijn dan de juiste om te gebruiken? En begrijpen kinderen het dan wel of toch niet? Wat voelen kinderen nou precies en hoe geven zij iets aan? Zijn er signalen die laten zien dat er andere ondersteuning nodig kan zijn?

Tijdens deze workshop gaan wij aan de slag met de diverse facetten van rouw en verliesverwerking.

In de vorm van een stukje theorie doorlopen wij de verschillende leeftijdscategorieën met de daarbij behorende ontwikkelingsfasen van kinderen en de wijze waarop zij in die periode rouwen. We bespreken de verschillende rouwtaken. We staan stil bij een stukje bewustwording; wat heeft prioriteit want het zal immers nooit meer hetzelfde zijn. Hoe gaan wij om met gevoelens en emoties?

Daarbij kijken we breder en komt o.a. ook het gezin ter sprake.

Voorbeelden uit de praktijk en het delen van verlieservaringen dragen er toe bij dat het een interactieve workshop zal zijn. De betekenis van rituelen en herinneringen komt middels een activiteit aan de orde. Bemoedigend en hoopgevend om te weten dat wij kinderen kunnen helpen te groeien bij verlies; met vernieuwend inzicht en een stukje bewust zijn van onze eigen visie op het leven en de dood, sluiten wij dan de workshop af.

Meer informatie ontvangen? Of heeft u een vraag?

Neem vrijblijvend contact op met Gastouderfabriek. Klik op de button hiernaast en vul het formulier in of bel ons op 06 37172055.
Contact opnemen