Gastouderfabriek: training & expertise
voor gastouders en gastouderbureaus

Gastouder

De GASTOUDER, een professioneel vak, een ondernemer, een ouder, een leider, een opvang, een thuis… Wat is een gastouder eigenlijk?

Op WIKIPEDIA is de beschrijving:
Een gastouder is iemand die in de eigen huiselijke kring kinderen opvangt. De gastouder kan ook zelf kinderen hebben, zodat de gastkinderen gewoon meedraaien in het gezin. Deze kinderen eten en slapen bij de gastouder, en wanneer de kinderen naar school gaan worden ze door de gastouder naar school gebracht. De meeste Nederlandse gastouders zijn aangesloten bij een georganiseerde kinderopvang in hun omgeving, dit vanwege de registratie voor de bijdragen in de kosten voor de kinderopvang van de werkgever(s) en de overheid.

Klopt deze beschrijving bij jou en wie jij bent als gastouder? Voel jij je een oppas of ben je betrokken bij de ontwikkeling van de kinderen waar jij gastouder voor bent? Word je gezien voor wie je bent en, misschien nog het belangrijkst, zie jij zelf jouw waarde in?

Sinds kort ziet de overheid gastouders meer en meer als een serieuze partij in de opvoeding. Hierdoor zijn er vanaf 2010 ook concrete eisen gesteld aan de gastouders en aan het hele vakgebied. Toch vragen sommige gastouders zich nog af hoe serieus ze werkelijk worden genomen door de overheid, door ouders en door collega’s in de kinderopvang.

Een gastouder is een zelfstandig ondernemer. Dat betekent dat een gastouder zelfstandig beslissingen neemt over zichzelf, de gastkinderen die opgevangen worden en de dagindeling.

Het werken met kinderen wordt ervaren als plezierig, gezellig en geeft vaak reden tot een glimlach. Natuurlijk kom je ook in aanraking met verdriet en boosheid van de kinderen. De puurheid van kinderen zorgt ervoor dat je als gastouder dit hele spectrum van emoties zult zien. Er wordt verwacht dat je hiermee kunt omgaan, een uur of 10 per dag. In die uren is geen plek voor pauze, twijfel of “nu even niet”. Je bent er voor al deze kinderen, de hele dag. In alle aandacht, begrip en liefde.

Hoe ga jij hiermee om?

Volgens een onderzoek (thesisonderzoek aan de Rijksuniversiteit van Groningen) blijkt dat gastouders bij zichzelf een professionele identiteit herkennen maar niet het gevoel hebben dat hiervoor erkenning is.

De kenmerken die gastouders als professioneel linken aan hun beroep zijn:
– De omgang met het kind
– Transparant zijn
– Het kind voorop zetten
– Het eigen bedrijf als onderneming zien
– Blijven ontwikkelen
– Reflectief zijn
– Ervaring bezitten

In deze gebieden van professionaliteit kan de Gastouderfabriek een belangrijke rol spelen met een rijk aanbod aan trainingen voor gastouders. Dit geeft de gastouder de mogelijkheid zich in al deze facetten verder te ontwikkelen en zodoende nog meer voldoening uit dit mooie werk te halen.

Meer informatie ontvangen? Of heeft u een vraag?

Neem vrijblijvend contact op met Gastouderfabriek. Klik op de button hiernaast en vul het formulier in of bel ons op 06 37172055.
Contact opnemen